HÍREK

Berlinen túl

2019-04-29

Berlinen túl

U14-es csapatunk vezetőedzője, Lednitzky András a Nike Premier Cup berlini döntője után nyilatkozott.

Március 31: Az MTK Budapest U14-es csapata megnyerte a hazai selejtezőt, ezzel kvalifikálta magát a berlini döntőre. Kevesebb, mint egy hónappal később, április 21-én már Németországban léptek pályára fiatal játékosaink.

– Nem a berlini tornától kezdeném a gondolatmenetet, hiszen oda ki is kellett jutni. Extra boldogság és büszkeség volt számunkra, hogy nagy akarattal és szuper játékkal kiharcoltuk a lehetőséget a komoly Bundesliga együttesekkel való megmérettetésre, és hogy belekóstolhattunk pár nap erejéig a nemzetközi labdarúgás profi világába.

A csoportbeosztás nem kedvezett könnyű ellenfelekkel, három olyan csapatot sorsoltak mellénk, amelyik jelenleg is a német bajnokság első vonalának tagja. Az első mérkőzésen a Leipzig ellen kerültünk a mélyvízbe, akiknél utánpótlásban is fontos a fizikális játék, és az ennek megfelelő kiválasztása a játékosoknak.

– Nem is egy, hanem több korosztállyal tűntek erősebbnek, nem csak magasságra, hanem izomzatra is, alaposan össze lettek válogatva ezek a gyerekek. Amit lehetett, azt kihoztuk, 0-0-nál volt két lehetőségünk, de olyan gyorsaságbeli és fizikális fölényben voltak, hogy amikor tudtunk játékot kezdeményezni, eljutottunk addig, hogy a védelem mögött kellett volna hatékonynak lenni, akkor általában utolértek és megakadályozták, hogy komolyabb veszélyt alakíthassunk ki kapujuk előtt.

A második találkozó a Schalke ellen nyílt játékot hozott, ahol apróságok döntöttek végül.

– Ezen a meccsen nagyon jól játszottunk, az első félidőben hatalmas fölényben voltunk, több lehetőségünk is adódott, kapufánk, kapusra vitt labdák, de a hálóőrük jól védett, több bravúrral mentette meg őket attól, hogy gólokkal vezessünk. A lefújás előtti pillanatban véleményes tizenegyessel vezetést szereztek, a fordulás után pedig volt egy kiállítás nálunk, innentől nem sok esélyünk volt a fordításra. Ennek ellenére dicséret illeti a gyerekeket, hiszen komoly ellenféllel szemben, remek félidőt produkáltak.

A záróforduló a Mainz korosztályos csapata ellen volt, ez a találkozó pontszerzéssel zárult, de nem voltunk könnyű helyzetben.

– Rengeteg inger érte a gyerekeket. Napközben ötcsillagos szálloda, repülőút után Bundesliga-csapatok elleni mérkőzések, a ragyogó szervezés mellett rengeteg élmény volt, amit átéltek, ez rendesen kimerített minket. Utolsó mérkőzésünkön nem játszottunk jól, szerencsénk volt, hogy kihúztuk döntetlenre, de az előző két meccsen megdolgoztunk ezért a szerencséért.

Természetesen a találkozók mellett több olyan aspektusa is volt a tornának, amiről fontos beszélni, ami felejthetetlen tapasztalatot adott mind játékosainknak, mind szakmai stábunknak.

– Az élmény része leírhatatlan, profinak érezhette magát mindenki. A Hertha-Hannover mérkőzésen is részt vettünk, a tábor melletti szektorban voltunk, közelről tapasztaltunk meg egy ilyen futballkultúrát. Mindenkinek az volt az első gondolata, hogy szeretné ezt elérni felnőttként, hogy ilyen népes tábor előtt tudjon játszani. Sokat beszéltünk a célokról, a fejlesztésre szoruló elemekről, mindenről ami kellhet, hogy ilyen álmokat elérjenek.

Rengetegszer hallani, hogy ebben a korosztályban az eredmény nem elsődleges, ugyanakkor ezzel nem teljesen ért egyet vezetőedzőnk, a sajátos, MTK Budapestre jellemző mentalitás mellett fontos szempont az eredményesség is.

– Prioritás az eredmény is, de csakis azzal a játékkal, amiről hisszük, hogy a gyerekeknek a legtöbbet adja fejlődésük szempontjából. Így szeretnénk nyerni minden meccsen. Rosszul esik mindenkinek, ha nem nyerünk, nyilván nem úgy kezeljük már ebben a korban sem, hogy „rendben, túlestünk rajta, kész”, de a lényeg, hogy tanuljunk, tapasztaljunk és élményeket szerezzünk az évek során.

Csapatunk kerete: Almomani Nathaniel, Balogh Ákos, Barkóczi Benedek, Danyi Máté, Erdős Dávid, Forgács Donát, Gyetván Márk, Hegedűs Tamás, Kiszely Dávid, Lauri Giuseppe, Mamusits Patrik, Markgráf Ákos, Martényi Patrik, Mészáros Viktor, Mucsányi Miron, Ördög Szabolcs, Varga Bence, Sárosi-Menyhei Dávid.

Szakmai stáb: Lednitzky András, Németh Tamás, Németh Miklós.

A torna weboldala IDE kattintva elérhető.

Összefoglaló videók: Schalke | Leipzig | Mainz.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-10-01 14:00 Felcsút, Puskás Akadémia Pancho Aréna

PUSKÁS AKADÉMIA FC U16

VS

MTK U16

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok