HÍREK

Átalakuló utánpótlás-bajnokságok

2016-04-06

Átalakuló utánpótlás-bajnokságok

Kedden ülésezett az MLSZ elnöksége. A szövetség honlapjának tájékoztatása szerint, a testület – egyik legfontosabb döntéseként –, jelentősen átalakította az utánpótlás-bajnokságokat, az élesebb versenyhelyzet érdekében. A reformokat a Sándor Károly Akadémia vezetője, Tamási Zsolt is támogatja.

Jelentősen átalakul az utánpótlás-bajnokságok lebonyolítási rendje, módosul a versenykiírás annak érdekében, hogy a tehetséges fiatalok magasabb színvonalú, európai mércével is versenyképes, koncentráltabb ligákban küzdhessenek egymás ellen. A korábbi időszak jellemzője volt, hogy a kiemelt műhelyek csapatai sok esetben nagy különbségű győzelmet arattak, gyengébb játékerőt képviselő ellenfeleikkel szemben. Az új rendszerben kizárólag a legjobb egyéni és csapatkvalitásokkal rendelkező együttesek mérkőznek meg egymással.

Az új időszakban csak a legjobb nyolc egyesület csapata küzd egymás ellen U16-tól U19-ig. Miután cél, hogy a legidősebbeknél a csapatok feladják a tehetségeket a nagycsapat számára, így ott nem – csak az U16, U17-nél – számít az eredményesség a végelszámolásnál. A bajnokságok végén azon klub együttese esik ki az elitből, amelynek csapatai együttesen a leggyengébben szerepelnek, míg a feljutásról a tizenhat csapatos U17-es másodosztály bajnoki címe dönt, a második helyezett pedig a hetedikkel játszik selejtezőt. A bajnokságok körmérkőzéses formában, 28 bajnoki forduló (2x2x7 forduló) keretében kerülnek lebonyolításra úgy, hogy az őszi, illetve a tavaszi szezonban, téli szünet beiktatásával egyaránt 2x7, vagyis szezononként 14-14 fordulóra kerül sor.

A Sándor Károly Labdarúgó Akadémia igazgatóját, Tamási Zsoltot kérdeztük arról, mi a véleménye a megreformált bajnoki rendszerről?

– Tavaly indult el az a folyamat, hogy az elit akadémiák vezetői dolgozzanak ki reformot az utánpótlás-bajnokságokkal kapcsolatban. Most ennek eredményét láthatjuk valóra válni. A nyolccsapatos elit osztály garantálja, hogy a legjobbak a legjobbak ellen mérethessék meg magukat hétről-hétre, ami a legfontosabb, a fiatalok folyamatos fejlődésének érdekét figyelembe véve. Az új rendszerben a másodosztály küzdelmei is felértékelődnek, tehát minden szempontból előremutatónak tartom a következő idénytől életbe lépő változásokat.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-29 10:00 UTE ATLÉTIKAI STADION

UTE U13

VS

MTK U13

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok