Keresés

Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

Az MTK, a magyar futball úttörõje, mindig élen járt a fiatalok nevelésében és az újdonságok bevezetésében; elsõként alkalmazott külföldi edzõt, elsõként vezette be a profizmust, elsõként ismerte fel a tehetségek összegyûjtésének fontosságát, elõször épített labdarúgó akadémiát, elsõként versenyeztette fiatal játékosait felnõtt bajnokságban, és elsõként nyerte meg a felnõtt magyar bajnokságot saját nevelésû, akadémiai játékosokat szerepeltetve.

A LÉTESÍTMÉNYRÕL

A Sándor Károly Labdarúgó Akadémia festõi környezetben, a Velencei-tó mellett, a Budapesttõl és a Balatontól egyaránt 50 km-re fekvõ Agárdon található.

Az Akadémia egy 46 000 m²-es, különleges szépségû õsparkban mûködik, és rendelkezik egy különálló 35 000 m²-es edzõközponttal. A létesítmény fõépületül egy 3 000 m²-es klasszicista stílusú kastély szolgál.

Az Akadémia parkjában mûfüves edzõpálya, mûfüves talajú rúgófal és 
lábtenisz pálya - valamennyi villanyvilágítással - illetve füves edzésterület segíti a szakmai munkát.

A fõépülettõl 200 m-re található edzõkomplexumban, két nemzetközi szabványnak megfelelõ méretû füves, valamint egy legújabb generációs, villanyvilágítással felszerelt mûfüves edzõpályája áll a játékosok rendelkezésére. A csapatokat hat nagyméretû öltözõ várja. A fejlesztések természetesen folyamatosak, hiszen a szakemberek figyelik a nemzetközi újításokat, követik azok változásait, így az edzõkomplexum folyamatosan alkalmazkodik a kor legmagasabb követelményeihez.

 

A SZAKMAI MUNKÁRÓL

Az intézmény tervezésekor az MTK Budapest szakemberei szerte a világon bejárták és tanulmányozták a legnevesebb utánpótlásnevelõ egyesületek és labdarúgó iskolák mûködését, majd az ott nyert ismereteik alapján készítették el azt a koncepciót, mely egy intézményen belül egyesíti valamennyi általuk megismert koncentrált játékosképzés eredményeit.

A csapatokkal négy edzõ és egy kapusedzõ foglalkozik heti hét edzésen, melyeknek célja elsõsorban a gyerekek egyéni fejlõdése. A játékosok ezen kívül heti kétszer járnak a legmodernebb gépekkel felszerelt konditerembe, ahol személyre szabott edzésprogramot kell teljesíteniük, illetve prevenciós edzésekre, melyeken a futballban kritikus izületek környékét erõsítik, megelõzendõ az estleges késõbbi sérüléseket.

Az Akadémián készülõ játékosok az U19-es és az U17-es országos bajnokságban versenyeznek. Innen a felnõtt csapatba lehet kerülni, mely egy újabb állomás a játékosok fejlõdésében.

Az Akadémia növendékei kétszer is megnyerték a harmadosztályú felnõtt bajnokságot, míg az elsõ osztályban egy harmadik egy negyedik és egy második hely után a 2007-2008-as idényben az elsõ osztályú felnõtt bajnokságot majd a Szuperkupát is megnyerték.

Az utóbbi években az utánpótlás Európa-bajnokságokon sikeresen szereplõ válogatottakba rendszeresen 10-15 játékos került be az Akadémiáról. A válogatottban lejátszott nemzetközi mérkõzések mellett az Akadémia csapatai a bajnoki szünetekben rendszeresen nemzetközi edzõmérkõzéseket játszanak, továbbá évente egyszer külföldi túrán vesznek részt, ami amellett, hogy tovább növeli játékosok nemzetközi rutinját, és segíti fejlõdésüket, egyben jó felmérésül is szolgál, hol is tartanak nemzetközi viszonylatban. A stáb tagjai a mérkõzések mindegyikét rögzítik, és késõbb a játékosokkal közösen kielemezik.

Az intézményt rendszeresen látogatják külföldi szakemberek. Az elmúlt három évben a világ legjelentõsebbnek tartott klubcsapatai (G-14) közül tizenkettõnek fordultak meg edzõi vagy nemzetközi játékos-megfigyelõi Agárdon.
Az Akadémia szerzõdéses partneri viszonyban áll a Liverpool FC-vel. A világ egyik legeredményesebb klubcsapatának képviselõi rendszeresen tesznek látogatást Agárdon, hogy a tehetséges játékosok fejlõdésérõl elsõ kézbõl szerezhessenek információkat. A Sándor Károly Labdarúgó Akadémia méltán büszke arra, hogy olyan játékosokat képez, akik nem csak a magyar felnõtt elsõosztályban, hanem külföldön is megállják helyüket olyan kluboknál, mint az FC Liverpool, FC Porto, FC Internazionale, RSC Anderlecht, Manchester City FC, FC Basel, FC Brescia, Udinese FC, Leicester City FC, FC Colchester, NEC Nijmegen stb.

SPORTORVOSLÁS

Az Akadémia szerzõdésben áll az Országos Sportegészségügyi Intézettel, mely szerzõdés keretein belül a játékosok rendszeres sportorvosi ellenõrzésen vesznek részt. Sérülések esetén itt diagnosztizálják és kezelik a sérüléseket, továbbá a rehabilitációt is innen irányítják. Az Akadémián egy masszõr és egy rehabilitációs edzõ segíti a játékosok regenerációját és rehabilitációját.

OKTATÁS

A gimnáziumi oktatás a fõépület mellett található iskolaépületben folyik. Az iskolai képzés hatékonyságát jelentõsen növeli az a tény, hogy a hallgatók az egyes elõadásokat 5-15 fõs csoportokban látogathatják.

Az intézményben lakó nevelõtanár figyelemmel kíséri a diákok iskolai elõmenetelét, segíti felkészülésüket, egyéni beszélgetéseken segíti õket a mindennapokban, és rendszeresen szervez közös programokat a gyerekeknek.

HOGYAN LEHET BEKERÜLNI AZ AKADÉMIÁRA?

Az MTK Budapest edzõi, játékosmegfigyelõi és partnercsapatai azon dolgoznak, hogy az ország minden szegletébõl az egyesülethez irányítsák a legtehetségesebb futballistapalántákat. Az egyesületnél aztán korszerû edzésmódszerekkel készítik fel a fiatalokat, és évrõl-évre felméréseket és kiválasztókat szerveznek a játékosoknak, hogy végül csak a legtehetségesebbek kerülhessenek be a Sándor Károly Labdarúgó Akadémiára.

A Sándor Károly Labdarúgó Akadémiára az MTK Budapesten keresztül vezet az út, ahová itt lehet jelentkezni. Az Akadémiai korosztályokban (U19, U17, U16) próbajátékra már nincs lehetõség!

A pályákra így lehet odatalálni.

 

NÉVADÓNK

 

Sándor Károly – az Akadémia névadója – 1928. november 26-án született a szegedi Móravárosban. Itt is kezdett futballozni a Móravárosi Kinizsiben. 1947 óta az MTK játékosa, ahol 19 éves korától 36 éves koráig 17 esztendõt töltött el. 1951-ben, 1953-ban és 1958-ban bajnokságot nyert a csapattal. Csikar 379 bajnoki mérkõzésen 182 gólt ért el az MTK tagjaként. 21 nemzetközi mérkõzésen szerepelt melyeken összesen 11-szer volt eredményes. 1952-ben Magyar Népköztársaság Kupát, 1955-ben és 1963-ban Közép-Európai Kupát nyert, 1964-ben pedig KEK döntõt játszott.

A válogatottban 1949 és 1964 között 75 alkalommal lépett pályára és 27 gólt szerzett. 1957-tõl õ lett a csapat kapitánya. Részt vet az 1958-as svédországi és az 1962-es chilei világbajnokságon. 1964-ben játszott az Európa-válogatottban is.

A legendás Csikar, a nagyszerû magyar jobbszélsõ, az egyik legnépszerûbb magyar játékos volt a hazai futball legragyogóbb idõszakában, az 1950-60-as években. Rendkívüli gyorsasága, a vakmerõséggel határos bátorsága, lendületes elfutásai, csukafejesei egyaránt pompás mozzanatai voltak játékának. Értékes csapatjátékosnak is bizonyult. A kiszámíthatatlanul cselezõ, ravasz, emellett nagyszerûen centerezõ, gólerõs Csikar specialitása az alapvonal közelébõl, rendkívül éles szögbõl – a legendás Sándor-szögbõl – leadott váratlan lövés volt. Színes egyénisége miatt nemcsak a szurkolók rajongását, hanem a játékostársak barátságát is kiérdemelte.

Életútját több kitüntetéssel is elismerték: 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemérem Középkeresztjét, 1998-ban a Magyar Köztársaság Elnökének Arany Emlékérmét vehette át.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!